Babymassage

Welkom om de pagina 'babymassage' van Massagepraktijk Papillon. Waarschijnlijk kijk je hier omdat je of net ouder bent geworden of dat binnenkort wordt. Dus allereerst gefeliciteerd met de komst van je kleine!

Je baby aanraken, koesteren, lief hebben, bij je dragen en masseren wordt ook hier in Nederland steeds gebruikelijker. Gelukkig, want wist je dat bij nieuw onderzoek is aangetoond dat als je kleine 10 uur per dag lichaamscontact heeft (buiten het functionele aanraken zoals tijdens het badderen en verschonen) 50% minder huilt als bij 8,5 uur lichaamscontact? En natuurlijk weet je van je zelf hoe je je kleine moet lief hebben, maar ook zal je vragen hebben over hoe doe ik dit of dat, hoeveel is juist, hoe pas ik dat in ons leven, hoe doen anderen dat, wat is goed en wat is minder goed en ik dan, ik ben er ook nog? En zo zijn er vast nog een heleboel vragen die je hebt. Want ouder worden is niet zomaar iets. Buiten dat het een mooie periode in je leven is, is het ook een leerzame en vaak vermoeiende periode met de daarbij behorende vragen en onzekerheden. Op een deel van deze vragen krijg je adviezen tijdens een cursus babymassage. Want een cursus babymassage is meer dan alleen je kleine leren masseren!

Massagepraktijk Papillon bied meerdere babymassage cursussen aan. Hieronder vind je meer informatie over babymassage en de cursussen. Het zal je opvallen dat er geen groepscursus babymassage wordt aangeboden, dit is een bewuste keuze van mij. De reden hiervan is om rust te creeëren binnen een cursus, de ervaring leert ook dat degene welke gekozen hebben voor een individuele cursus dit als heel plezierig ervaren. Doordat je alleen of samen met bijv. een vriendin komt leer je de massage technieken ook sneller. Alleen de Zwanger Start cursus kan je in een groep volgen omdat we tijdens de eerste lessen samen zijn als volwassenen, zodra de baby's er zijn en we verder lessen zijn deze baby's al bekend met babymassage bovendien kennen de moeders elkaar ook al waardoor er al een stukje rust is gecreëerd.

Mocht je na het lezen van de onderstaande informatie nog vragen hebben, neem dan gerust contact met me op via het onderstaande contactformulier.

Wat is babymassage en de babymassagecursus?
Babymassage is een liefdevolle aanraking van je kleine in een vorm gegoten als een makkelijk te leren (ritmische) massage met baby gym. Een liefdevolle aanraking geeft je baby gevoelens van veiligheid en geborgenheid, draagt bij aan een regelmatig slaapritme en een goede spijsvertering. Babymassage helpt bij de spierontwikkeling, de doorbloeding van de huid, het opbouwen van de weerstand en het stimuleert de zintuigen. Bovendien wordt er door de massage het hormoon “oxytocine” geproduceerd. Dit hormoon bevordert de hechting, wat weer belangrijk is voor een evenwichtig functioneren in het verdere leven. Je laat je kindje voelen “Je bent prima zoals je bent!” En dat is toch het grootste cadeau wat je je kindje kunt geven.

Tevens is het een cursus met informatie over je jonge ouderschap, met thema’s als dragen, huilen, krampjes/obstipatie, inbakeren, (kennismaking met) eerste hulp aan kinderen en nog veel meer, aangepast aan de wensen van jou en je eventuele mede cursisten. Altijd zal de eerste les het thema babymassage hebben, met de ins en outs van babymassage denk aan een allergiecheck, de contra indicaties (wanneer mag je niet masseren of moet je even opletten?), waarom doen we dit of dat, de oorsprong van babymassage, de effecten en meer.

Net als bij een gewone massage zijn er bij babymassage geen strikte eisen. Natuurlijk is er een rode draad door de cursus en afhankelijk van de wensen van de kleintjes en jou/jullie als ouders** wordt de cursus verder aangepast. Er zit in de cursus een opbouw van de massage, zodat je kleine de tijd krijgt om te wennen aan de aanraking van de massage. Want hoewel babymassage een ontspanning is voor ouder en kind, is het ook een vermoeiende inspanning voor je kleine. Bovendien is het wennen aan deze vorm van aanraking, wat gebeurt er, vind ik dit fijn, wil ik dit wel, wat komt er nog meer en het vraagt energie. Vaak zal je kleine na de massage en een voeding heerlijk voor een wat langere tijd in slaap vallen. Tijdens elke les zal er ongeveer 20 tot 30 minuten worden gemasseerd. Dit klink misschien kort, maar als je bedenkt dat elke minuut voor jou, voor je kleine gelijk staat aan een beleving van 5 minuten, dan is 20 minuten dus een uur massage. Na de massage is er altijd een pauze, om je kleine te voeden en zelf een kopje koffie of thee te nutigen. Tijdens deze pauze is er even tijd om te kletsen en zal er alvast begonnen worden met het thema deel van de cursus.

Na elke les, vraag ik je het geleerde thuis te oefenen, afhankelijk van de gekozen cursus, op je baby of massagepop. Natuurlijk kan het zijn dat je hier door bijvoorbeeld drukte niet aan toe bent gekomen, geen probleem want naast het leren van nieuwe massagetechnieken, herhalen we de geleerde technieken. Bij elke cursus en ook de snuffelles ontvang je een reader met informatie over babymassage en de geleerde technieken. En mocht je zowel tijdens het volgen van je cursus als nadien nog vragen hebben ben ik per mail of onderstaande contactformulier bereikbaar voor vragen (en/of opmeringen).

Soorten babymassagecursussen
* individuele cursus babymassage
* snuffelles babymassage
* samen cursus babymassage
* individuele cursus babymassage zwanger start ***nieuw***
* samen cursus babymassage zwanger start ***nieuw***

* aanvullende babymassage technieken

* Individuele cursus babymassage *

Een individuele cursus babymassage is een cursus die je alleen met je baby of samen met je partner volgt. Deze cursus bestaat uit 3 lessen van 75-90 minuten. Bij een individuele cursus houden we rekening met het ritme van je baby omdat we samen geschikte momenten uitzoeken voor de lessen. De redenen waarom je zou kiezen voor een individuele cursus kunnen zijn; je persoonlijke voorkeur, een huilbaby, ziekte of andere beperkingen van jezelf of je kleine, hoog sensitief en nog meer. Deze cursus kan je volgen als je kleine de leeftijd heeft van 6 weken tot ongeveer 9 maanden, het moment waarop je kleine de wereld om zich heen gaat ontdekken.

Bij deze cursus ontvang je één kortingsbon van € 5,- op een mama/papa** massage van 75-90 minuten***. Je krijgt deze kortingsbon omdat ik het belangrijk vind dat je zelf een massage te ervaart en om even lekker te ontspannen. 

* Hebben jullie een tweeling, zal deze cursus wat aangepast worden, mogelijk zijn we dan per les even wat meer tijd nodig of is het fijner om er een les bij aan te plakken. Hiervoor is een aangepast tarief. Tevens ontvangen jullie (i.p.v. de kortingsbon t.w.v. € 5,-) een kortingsbon van € 10,- op een duomassage van 2 uur en 15-30 minuten*** voor jullie bijde, even een ontspan momentje met z'n tweetjes.

* Snuffelles babymassage *

Weet je nog niet zeker of een cursus babymassage bij je past, dan is een snuffelles iets voor jou. Tijdens deze les van 75-90 minuten ervaar je de eerste les van een individuele cursus babymassage. Vind je het leuk en wil je graag verder, volg je les 2 en 3 van de individuele cursus babymassage. De kosten voor deze les trekken we dan af van de kosten van een individuele cursus, zodat je niets meer betaald als dat je direct voor een individuele cursus gekozen zou hebben.

* Samen cursus babymassage *

Deze cursus volg je samen met bijvoorbeeld een vriend(in), zus of broer. Samen volgen jullie 3 lessen van 90-115 minuten. Bij het plannen van de lessen proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de ritmes van jullie baby's. Deze cursus kan je volgen als jullie kleintjes in de leeftijd zijn van 6 weken tot ongeveer 9 maanden, het moment waarop jullie kleintjes de wereld om zich heen gaan ontdekken.

Bij deze cursus ontvangen je jullie bijde een kortingsbon van € 5,- op een mama/papa** massage van 75-90 minuten***. Jullie krijgen deze kortingsbon omdat ik het belangrijk vind dat jullie zelf een massage ervaren en om even lekker te ontspannenWat maakt deze cursus zo speciaal? Deze cursus start al in je zwangerschap! In je zwangerschap leer je de eerste massage technieken zodat je al in je kraamtijd je kleine kan masseren. Want hoewel de meeste babymassagecursussen pas starten met de leeftijd van je baby vanaf 6 weken, kan je je baby al snel na zijn geboorte beginnen te masseren.

Je leert tijdens deze cursus niet alleen de gewone babymassage maar ook de polariteitsmassage. Dit is een massage techniek die ook geschikt is voor te vroeg geboren baby’s. Het mooie van deze massage is dat het handopleggingen zijn die je kleine een geborgen gevoel geven, maar niet alleen je kleine als baby maar ook als ze groter zijn en zelfs volwassenen kunnen deze manier van aanraking als erg vertrouwd, geborgen en rustgevend ervaren. Het is een massage welke niet alleen met huid op huid contact gegeven kan worden, maar ook over de kleding heen en kent vrijwel geen contra indicaties. 

Tevens leer je al in je zwangerschap hoe je je kleine goed kan (op)tillen en dragen (basisbevestigend en wat is een goede houding voor jezelf), welke draagdoeken geschikt zijn en welke juist niet of zelfs gevaarlijk, massagetechnieken bij buikkrampjes, welke vooral al in de eerste weken spelen. Ook deze cursus wordt aangepast aan jullie wensen dus wat je leert in de zwangerschap en wat erna is afhankelijk van jullie wensen.

Een eerste deel van de massagetechnieken leer je dus al in je zwangerschap door het oefenen op een pop welke je (tegen een kleine vergoeding) in bruikleen krijgt gedurende de eerste periode van deze cursus zodat je thuis ook kan oefenen. En die dikke buik dan en mijn eventuele klachten? Samen zoeken we een geschikte manier van masseren, zo kan de ene met gemak op de grond op een heerlijk kussen zitten, een ander staat liever bij een hoge (massage)tafel en weer een ander kan beter zitten. Gelukkig is een pop nog niet zo levendig en pril als een baby, dus kunnen we posities opzoeken waarbij we vooral rekening houden met jou lichaam.

Oké ik leer de massagetechnieken op een pop, maar die kleine prille baby dat is toch wel even anders. Klopt, maar als je goed hebt geoefend en de eerste massage technieken lekker in je handen liggen, de ervaring die je met deze massagetechnieken hebt komt het met het masseren van je kleine echt wel goed. En mocht je toch vragen hebben kan je altijd contact met mij opnemen en als het nodig blijkt boeken we een extra les, hier in de praktijk of bij jullie thuis.

In het tweede deel van deze cursus is er ruimte voor het delen van het (opnieuw) prille ouderschap, bevallingsverhalen en andere graag te delen ervaringen. Tijdens dit deel herhalen we de geleerde massagetechnieken en leer je nieuwe massagetechnieken. Omdat jullie beide al bekend zijn met babymassage/de aanrakingen zal het wennen hieraan niet nodig zijn en er zal dan ook een rustige sfeer tijdens deze lessen te verwachten zijn. Verder behandelen we nieuwe thema’s en zoeken we oplossingen voor eventuele problemen waar je tegen aanloopt.

Een complicatie? Geen probleem, samen zoeken we een geschikte oplossing!

* Individuele babymassage Zwanger Start *

Een individuele babymassage Zwanger Start is een cursus die je alleen of samen met je partner volgt. Deze cursus betaat uit 4 lessen van 75-90 minuten, waarvan er 2 in de zwangerschap en 2 lessen met je baby. Afhankelijk van jou wensen zoeken we geschikte datums op voor het volgen van deze cursus, deze plannen we in 2 momenten. Het moment van aanmelding en een moment na de bevalling, wanneer jij er klaar voor bent maar voor je kleine 9 maanden is, het moment waarop je kleine de wereld om zich heen gaat ontdekken.

Bij deze cursus ontvang je één kortingsbon van € 5,- op een zwangerschaps- of mama/papa** massage van 75-90 minuten***.Je krijgt deze kortingsbon omdat ik het belangrijk vind dat je zelf een massage ervaart en om even lekker kan ontspannen.

* Verwachten jullie een tweeling kunnen jullie ook deelnemen aan deze cursus, echter zullen de laatste twee lessen aangepast worden in twee lessen van 90-120 minuten. Hiervoor is een aangepast tarief. Tevens ontvangen jullie (i.p.v. de kortingsbon t.w.v. € 5,-) een kortingsbon van € 10,- op een duomassage van 2 uur en 15-30 minuten*** voor jullie bijde, even een ontspan momentje voor jullie tweetjes.

* Samen cursus babymassage Zwanger Start*

Deze cursus volg je samen met bijvoorbeeld een zwangere vriendin of zus. Samen volgen jullie 4 lessen van 90-115minuten, waarvan 2 lessen in de zwangerschap en 2 lessen met jullie baby's. Afhankelijk van jullie gezamelijke agenda's zoeken we geschikte datums op voor het volgen van deze cursus, deze plannen we net als bij de individuele cursus in 2 momenten. Het moment van aanmelding en een moment na de bevalling wanneer jullie er bijde klaar voor zijn, maar voor jullie kleintjes 9 maanden zijn, het moment waarop je kleine de wereld om zich heen gaat ontdekken.

Bij deze cursus ontvangen jullie beide een kortingsbon van € 5,- op een zwangerschaps- of mama massage van 75-90 minuten***. Jullie krijgen deze kortingsbon omdat ik het belangrijk vind dat jullie zelf een massage ervaren en om even lekker te ontspannen.

* Aanvullende babymassagetechnieken *
Dit zijn losse massagemodules, commodemassage, holistisch pulsen in combi met Rebozo massage, Reflexologie en/of polariteitsmassage.
- Commodemassage; Dit is een korte massage die je na het verschonen van de luier kunt toepassen.
- Holistisch pulsen; Hierbij wordt het lichaam op speelse, natuurlijke manier in beweging gebracht. Door de ritmische bewegingen komt de baby al snel tot rust. Rebozo massage heeft kenmerken van deze massage waarbij gebruik wordt gemaakt van een Rebozo doek, daardoor wordt ook deze techniek meegenomen tijdens de les.
- Reflexologie; Dit is een therapie waarbij druk wordt uitgeoefend op de reflexpunten op de voetjes.Massagepraktijk Papillon
- Polariteitsmassage; Dit is een massage techniek die ook geschikt is voor te vroeg geboren baby’s. Het mooie van deze massage is dat het handopleggingen zijn die je kleine een geborgen gevoel geven, maar niet alleen je kleine als baby maar ook als ze groter zijn en zelfs volwassenen kunnen deze manier van aanraking als erg vertrouwd, geborgen en rustgevend ervaren. Het is een massage welke ook over de kleding gegeven kan worden en vrijwel geen contra indicaties kent. 

Elke module is één individuele les van 75-90 minuten. Omdat het aanvullende massagetechnieken zijn is dit een vervolg op een cursus babymassage van Massagepraktijk Papillon of elders. Indien nodig kan hiervoor ook een opfrisles gevolgd worden. Polariteitsmassage is een uitzondering op deze regel als je ouder** bent van een te vroeg geboren baby kan je deze cursus wel volgen zonder eerst de babymassagecursus gevolgd te hebben..

Al een cursus gevolgd, maar even een opfris les nodig? Ook dit is mogelijk!

Tijdens een les van 75-90 minuten herhalen we alle massage technieken van de cursus en is er ruimte voor vragen. Deze herhaling is zowel met je baby mogelijk als al in je zwangerschap. In het laatste geval zullen we oefenen op een pop en plannen we deze opfrisles even voor de 37e week van je zwangerschap. 

Wil je als bedrijf een cursus voor je medewerkers regelen of heb je zelf een groep samengesteld?

Ook dat is mogelijk bij Massagepraktijk Papillon. Stuur mij een mail via onderstaande contact formulier en samen stellen we een cursus op welke aangepast is aan jou/jullie wensen.


** Lees hier ook andere verzorgers. Ben je pleegouder, ervaar je de zelfde lichamelijke belasting als een gewone ouder en zal je zodoende ook een mama of papa massage ontvangen. Kom je bijvoorbeeld als gastouder, grootouder, kom je met je nichtje/neefje spreken we over een wellnessmassage. In geval dat een ander dan de (pleeg)ouders een massagecursus/les komen volgen, dient hiervoor schriftelijk toestemming van de (pleeg)ouders te zijn.

*** dit is de tijd die je bij mij aanwezig bent, de daadwerkelijk gemasseerde tijd is 60 of 120 minuten.

!!! Massagepraktijk Joie de Vivre heeft haar eigen curus aanbod. Zij neemt alle massages en ook cursussen babymassage van mij over. De bovenstaande tekst is geschreven aan de hand van mijn lesmethode. Ondanks dat we dezelfe opleiding hebben gevolgd heeft Linda haar eigen cursusprogramma. Kijk informatie over haar cursussen ook even op www.praktijkjoiedevivre.nl

Verwen jezelf en je kleine met een heerlijke babymassage en plan een cursus of les!

Hoge kwaliteitseisen, professionaliteit en zeer ruime & brede ervaring